Βασίλης Κόκκας
Αναγέννηση απo Κωδικοποίηση
re birth de chiffre

Ηλεκτροακουστική Πλανητική Εγκατάσταση

[pdf 1.8MB]

 

Η

ηλεκτροακουστική εγκατάσταση Αναγέννηση απo Κωδικοποίηση είναι μια μουσική αναπαράσταση της εσωτερικής κίνησης του ηλιακού συστήματος προγραμματισμένη για διαρκή λειτουργία στον χώρο του περιστυλίου, κάτω από τον παλιό θόλο του Ευγενίδιου Πλανηταρίου. Ο επισκέπτης του χώρου ακούει τους πλανήτες να περιπλανώνται στο χώρο, εκπέμποντας ακουστικές συχνότητες, αντίστοιχες με αυτές της περιστροφής τους γύρω από τον εαυτό τους και γύρω από τον Ήλιο. Ο Ήλιος τοποθετείται νοερά στο αρχιτεκτονικά σεσημασμένο κέντρο της αίθουσας. Στην εγκατάσταση χρησιμοποιούνται οκτώ υψηλής ακρίβειας μεγάφωνα, περιμετρικά τοποθετημένα ανά 45° στο περιστύλιο, τα οποία εκπέμπουν ισάριθμα διακριτά ηχητικά κανάλια στο χώρο.

 

Στην παραστατική/διαδραστική μορφή του το έργο περιλαμβάνει ένα σύστημα διάδρασης με κάμερα-αισθητήρα που συνδιαμορφώνει το ακουστικό τοπίο, παραλλάσσοντας κάποια ακουστικά χαρακτηριστικά, με έναυσμα τις κινήσεις των επισκεπτών στο χώρο της έκθεσης ή ομάδας χορευτών, που πραγματοποιούν συγκεκριμένη performance σε προγραμματισμένο χρόνο κάτω από το θόλο. Η χορευτική ομάδα που πραγματοποιεί την performance είναι τετραμελής και χορεύει σε διάλογο με τις συμβολικές θέσεις των πλανητών. Τον υπόλοιπο χρόνο η εγκατάσταση ηχεί αυτόνομα, αντιδρώντας ήπια σε κάθε περιστασιακή διέλευση επισκεπτών.

 

Ένα δεύτερο σύνολο μεγαφώνων έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιείται η ακουστική του χώρου. Το σύστημα αυτό δουλεύει με τις αντανακλάσεις και την ιδιότυπη ακουστική του περιστυλίου και του θόλου, μετατρέποντας το χώρο σε ηχείο του διαδραστικού μέρους.

 

Η ηχώ κάποιων συμμετρικών πλανητικών σχηματισμών[1] παραπέμπει στις διάφορες συμβολικές σημασίες που αυτοί (οι σχηματισμοί) αποκτούν διαχρονικά για τον άνθρωπο, καθώς γίνονται κώδικες επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και ουρανού. Το σύμπαν γίνεται αντιληπτό ως μια μουσική, ο ρυθμός της οποίας σχηματίζεται μέσω της συνεχούς αναγέννησης του ήχου από τον ψόφο[2] - της κίνησης από την ακινησία. Η παροδική επιμήκυνση της φωνής της έρχεται σε τριβή με την συνεχή κίνηση, καθώς από την συνύπαρξη των δύο ηχητικών καταστάσεων δημιουργούνται ηχητικά διακροτήματα, δηλαδή νέοι ήχοι και φανταστικοί θεμελιώδεις αρμονικοί που παράγονται από το αυτί, το οποίο αποκωδικοποιεί τους υψηλότερους αρμονικούς (πλανητικούς ήχους) σαν να ήταν αυτοί αποσπάσματα μιας φυσικής αρμονικής δομής. Το πνεύμα του συμβολικού, των εννοιών, του κώδικα, της μη-μεταβαλλόμενης τάξης του αρχαίου έλληνα φιλόσοφου Παρμενίδη αντιπαρατίθεται προς το διαρκώς ρευστό και άπιαστο, πνεύμα του Ηρακλείτου. Για το ανθρώπινο ανήσυχο πνεύμα, η παλινδρόμηση ανάμεσα στο μη περιγράψιμο κοσμικό χάος του θεϊκού τυχαίου και τον αμετάβλητο κώδικα των συμβόλων βιώνεται ως μια διαρκής αναγέννηση, όμοια με εκείνη του κύκλου της ζωής ή των τεσσάρων εποχών του έτους: Η έμπνευση που γεννιέται από τα κείμενα γεννά νέα κείμενα, οι πράξεις γεννιούνται από τις ιδέες από τις οποίες γεννιώνται νέες ιδέες και νέες πράξεις. Σε αυτήν την αναγέννηση του πνεύματος από τα σύμβολα παραπέμπει ο τίτλος του έργου: Αναγέννηση από Κωδικοποίηση.


[1] όπως συζυγίες, όταν θέσεις πλανητών σχηματίζουν μια ευθεία ή τετραγωνισμός όταν τρεις πλανήτες σχηματίζουν ορθή γωνία.
[2] Με την αρχαία έννοια του κτύπου, του μουσικού χρονικού συμβάντος χωρίς διάρκεια, του άηχου ορίου μέσα στο ρυθμό - του μηδενικού ήχου ή μουσικού χρόνου που ορίζει το μέτρο, επίσης της παύσης της κίνησης.

 


 

 

 

 

 

1. Γενική Τεχνική Περιγραφή

 

Η ηλεκτροακουστική εγκατάσταση ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΠΟ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του Βασίλη Κόκκα πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Πλανητάριο τον Ιούνιο του 2005 στα πλαίσια της έκθεσης REBIRTH ως μια συνθετική ακουστική εικόνα του ηλιακού συστήματος με 12 μικρά μεγάφωνα ειδικού τύπου που εγκαθίστανται περιμετρικά γύρω από τη νοερή θέση του ήλιου στο κέντρο του χώρου. Η θέση του Ήλιου είναι και η ιδανική θέση ακρόασης, που όμως σύντομα θα πρέπει να εγκαταλειφθεί από τον επισκέπτη-ακροατή καθώς το περπάτημα στην περιφέρεια, μαζί ή αντίθετα προς τη φορά των πλανητών ξεσκεπάζει τις λεπτομέρειες και τον εσώτερο χαρακτήρα της μουσικής κίνησης των πλανητών. Τα 12 μεγάφωνα συνδέονται μέσω λεπτών καλωδίων με ισάριθμους μονοφωνικούς ενισχυτές ισχύως 40W RMS, επάνω στους οποίους και τοποθετούνται. Οι ενισχυτές αυτοί συνδέονται, ο καθένας ξεχωριστά, με την κεντρική ψηφιακή μονάδα αναπαραγωγής ήχου (ALESIS ADAT HD24) μέσω απλών καλωδίων ήχου 0.75 mm που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά τονίζοντας οπτικά την κίνηση του ήχου στο χώρο. Και οι 13 συσκευές της εγκατάστασης, ενισχυτές και αναπαραγωγέας, τροφοδοτούνται με ρεύμα 220V/50Hz. Η συνολικές ανάγκες σε ρεύμα δεν ξεπερνούν το 1KW. Η τοποθέτηση απαιτεί κανονικά 2 έως 4 ημέρες, για να oλοκληρωθεί από έναν ή δύο εξειδικευμένους ηλεκτρολόγους ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και τον έλεγχο του τεχνικού μέρους της εγκατάστασης, ο καλλιτέχνης χρειάζεται 4 έως 6 ώρες για να ρυθμίσει τις σχετικές εντάσεις των επιμέρους στοιχείων προκειμένου να ολοκληρωθεί το στήσιμο του έργου.

 

2. Χώρος

 

Το έργο χρειάζεται έναν όσο γίνεται μεγαλύτερο, ήσυχο χώρο. Ξένοι ήχοι ενσωματώνονται μεν όμορφα στο διάφανο και διακριτικό βασικό ηχητικό τοπίο, μειώνουν όμως σημαντικά την αντιληπτικότητα του ακροατή ως προς τις λεπτομέρειες των ήχων, τις διακλαδώσεις των ακουστικών συστοιχιών των πλανητών, στοιχεία που αποκαλύπτονται μέσα στην ησυχία. Εφόσον υπάρχουν άλλοι ήχοι στην αίθουσα, είναι απαραίτητο οι ήχοι αυτοί να σιωπούν εντελώς κατά τακτά ή άτακτα διαστήματα. Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει και σε εξωτερικό χώρο, με ενισχυτές και ADAT σε εσωτερικό χώρο ή κουβούκλιο.

 

3. Βασικά Υλικά

 

Τα βασικά υλικά της εγκατάστασης είναι: τα 12 ψηφιακά αρχεία ήχου (24 bit/48 KHz), τα 12 ειδικά μεγάφωνα, τα καλώδιά τους, και οι 12 ειδικοί ενισχυτές των μεγαφώνων.

 

4. Υπόλοιπος Αναγκαίος Εξοπλισμός

 

Ο υπόλοιπος εξοπλισμός που είναι αναγκαίος για την πραγματοποίηση αποτελείται από ένα ασφαλές μηχάνημα αναπαραγωγής σε αέναη επανάληψη των παραπάνω αρχείων, επαγγελματικών προδιαγραφών, με τη δυνατότητα ταυτόχρονης αναπαραγωγής τουλάχιστον 12 καναλιών (τύπου ADAT HD24), περίπου 500 μ δίκλωνο απλό καλώδιο ήχου, και τα απαραίτητα βύσματα σύνδεσης των καλωδίων.

 

5. Βασικό Κόστος Έργου (στηv μορφή που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Πλανητάριο το 2005)

 

Το βασικό κόστος καλύπτει τα βασικά υλικά, τα συνολικά, μουσικά και μη, δικαιώματα λειτουργίας της εγκατάστασης για διάστημα έως 31 ημέρες μετά από επιτυχή έλεγχο, τα σχέδια της εγκατάστασης για συγκεκριμένο χώρο καθώς και την αποζημίωση του καλλιτέχνη για τον έλεγχο καλής λειτουργίας του τεχνικού μέρους και για τις τελικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν από τον ίδιο. Σε αυτά προστίθενται τα απαραίτητα μεταφορικά για τα υλικά και τον καλλιτέχνη και 4 ημέρες διαμονή/ημιδιατροφή.

 

6. Υπόλοιπα/Συμπληρωματικά

 

Ο υπόλοιπος εξοπλισμός της παραγράφου 4 υπάρχει συνήθως η δυνατότητα να μισθωθεί για το παραπάνω διάστημα από την Εταιρεία Ακουστικής Τέχνης ΕΙΧΩΝ, Δικαιάρχου 28, 11636 Αθήνα, τηλ. 210-7569133, η οποία αναλαμβάνει συνολικά τις εργασίες εγκατάστασης στην περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο. Η διαδραστική μορφή (δεν έγινε στο Ευγενίδειο, βλέπε Α' κείμενο) έχει ήδη ετοιμαστεί και ελπίζουμε πως θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Το επιπλέον κόστος σε αυτή την περίπτωση αφορά κυρίως τους 4 χορευτές και σε μικρό βαθμό πρόσθετο εξοπλισμό και εργασίες.

 

 


 Software: Microsoft
                    Office
 

Software: Microsoft Office

Τροχιές πλανητών και άλλων ουρανίων σωμάτων στο Ηλιακό μας Σύστημα, του οποίου η εγκατάσταση Αναγέννηση από Κωδικοποίηση αποτελεί ακουστική μικρογραφία.. Η κίνηση των πλανητών γίνεται αντιληπτή, καθώς ο χρόνος της εγκατάστασης τρέχει περίπου 1.000.000 φορές γρηγορότερα από τον αντικειμενικό χρόνο. Το σύστημα αναπτύσσει με τον χρόνο τη μουσική του γλώσσα, καθώς κάποιες συζυγίες, συμμετρίες και αλληλεπικαλύψεις δημιουργούν διακροτήματα, καθαρούς λόγους και τακτικές αναλογίες διαστημάτων.

 

 

 

 

[Kokkas'] work in Rebirth gives a space-age feeling to the exhibition and captures the mystery of the universe in the language of music.

Alexandra Koroxenidis, 17-6-2005, Kathimerini English Edition

 

 

 

 

 


Βασίλης Κόκκας (*1965)

 

Ελληνογερμανός συνθέτης, γεννήθηκε και ζεί στην Αθήνα. Ωδειακές σπουδές πιάνου, ανωτέρων μουσικών θεωρητικών και σύνθεσης στην Αθήνα (Ν. Μπακοπούλου, Μ. Τραυλός), δίπλωμα σύνθεσης στην Aνώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (HdK) Βερολίνου κοντά στον W.Zimmermann. Σπούδασε παράλληλα ηλεκτροακουστική μουσική στο στούντιο του Τεχνικού Πανεπιστημίου TU Berlin.

Έργα του για μεικτά οργανικά σύνολα, φωνή, μαγνητοταινία, συμφωνική ορχήστρα, ηλεκτροακουστική και μουσική για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μουσική πειραματικού κινηματογράφου έχουν ακουστεί σε μικρά κυρίως φεστιβάλ και σειρές σύγχρονης μουσικής, όπως τα Kryptonale, BKA και το φεστιβάλ της Ακαδημίας των Τεχνών στο Βερολίνο ή το φεστιβάλ Moments Musicaux Aarau στην Ελβετία, το οποίο διοργάνωσε διήμερο αφιέρωμα στο έργο του.

Συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ensemble Mosaik, συντέλεσε στην ανταλλαγή συναυλιών σύγχρονης μουσικής μεταξύ Βερολίνου και Κωνσταντινούπολης. Διακρίθηκε με υποτροφία Composer-in-Residence της Ακαδημίας των Τεχνών Βερολίνου (1998) και με υποτροφία του Γερμανικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2000). Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα με την εγκατάσταση του μουσικού περιπάτου Το Μαύρο Κουτί της Επικοινωνίας στα μηχανοστάσια του Θωρηκτού "Γ. Αβέρωφ" στο Φάληρο.

Οι πρόσφατες συνθέσεις του επιχειρούν ένα συγκερασμό λευκού θορύβου και ημιτονοειδών κυμάτων, κάνοντας χρήση ήπιων τρόπων ψηφιακής επεξεργασίας ηχογραφήσεων του χώρου και ακολουθώντας παράλληλα από διαφορετικά μονοπάτια μια διαρκή ερευνητική πορεία γύρω από την αισθητική φύση των ηχητικών εικόνων και σημάτων, ως ορίων του συλλογικού, ατομικού και κοσμικού θορύβου.

Έχει παρουσιάσει έργα του στην Αθήνα σε συνεργασία με τους εικαστικούς Κ. Γραμμένο, Ν. Καποκάκη, Σ. Κυριακάκοs, Κ. Ιωαννίδη, M.Showalter, και την ομάδα YΟΣ. Είναι βασικό μέλος της ομάδας Personal Cinema (ελληνική συμμετοχή ARCO, Μαδρίτη 2004) και συνεργάστηκε με τον εικαστικό Χ.Κοντοσφύρη στην εγκατάσταση Αθήνα-Πεκίνο, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 26η Μπιενάλε του Σάο Πάουλο, 2004).

Ως ειδικός συνεργάτης, διδάσκει ψηφιακή σύνθεση ήχου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ψηφιακών μορφών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το διάστημα 1998-2000 δίδαξε το μάθημα "Μουσική/Αρχιτεκτονική" στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (HdK), Βερολίνο. Φέτος μετέχει στην επίσημη ελληνική ομάδα συνθετών στο διεθνές φεστιβάλ ηλεκτροακουστικής μουσικής στη Bourges της Γαλλίας.

Επιλογή συλλογικών και ατομικών έργων: La Floresta, αλγόριθμος, 2006. In Memoriam JC, 8δίαυλη ηλεκτροακουστική μουσική, Ινστιτούτο Γκαίτε, Αθήνα, 2003. Αγάπη στον Κρεμνό/Χάρτες της Θεσσαλονίκης, για σύνολο 12 οργάνων, 1997. Bravo Juliett, κουαρτέττο για σαξόφωνα, 1998. The Making of Balkan Wars, video game, 2004. Το Δώρο της Αθηνάς, ηλεκτροακουστικός μουσικός ελαιώνας, Πλατεία Αιγύπτου, Αθήνα, Αύγουστος 2004. Αναγέννηση απο κωδικοποίηση, ηλεκτροακουστική εγκατάσταση, Ευγενίδειο Πλανητάριο, Αθήνα 2005.

 

 

 

 

www.nice-music.org

 

 

 

 Βασίλης Κόκκας

 

 

     

Γεννήθηκε

 

Αθήνα, Ελλάδα, 1965

     

Εθνικότητες

 

Ελληνική, Γερμανική

     

Εκπαίδευση

 

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου HdK Berlin, Μουσική Ακαδημία, Δίπλωμα Μουσικής Σύνθεσης (1996)

   

Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας, Πτυχίο Φούγκας (1990)

     

Ατομικές Παρουσιάσεις

2005

Φεστιβάλ Σύμης, Υδροαιολική Μουσική

 

2004

Rotating Rabbit Films: Κινηματογράφος, Μουσική, Πειραματισμοί,

Ινστιτούτο Γκαίτε, Αθήνα

 

2002

Συναντήσεις Ηλεκτροακουστικής Μουσικής,

Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής & Εταιρεία ΕΙΧΩΝ, Αθήνα

   

Arsenal, κινηματογράφος γερμανικής ταινιοθήκης, Βερολίνο

 

2001

Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα

 

2000

Moments Musicaux Klangkunst-Performance-Experimentelle Musik, Aarau, CH

   

Festival Freier Film, KlangNovember, Aarau, CH

   

Kunstkaten, Ahrenshoop, D

 

1999

Εργαστήριο Μουσικής και Αρχιτεκτονικής ΑΦΗ, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου HdK Berlin

   

Ραδιοφωνικό πορτραίτο από την εκπομπή Καλειδοσκόπιο, Γ' Πρόγραμμα ΕΡΑ

   

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Αθήνα

 

1998

Φόρουμ Συνθετών, Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής, Αθήνα

 

1997

Στούντιο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Akademie der KŸnste Berlin, Βερολίνο

   

Motiv e.V., Βερολίνο

 

1995

Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων και Ακαδημαϊκών Βερολίνου

   

Institut fŸr Neue Musik, HdK Berlin

     

Άλλες Παρουσιάσεις

2006

Pallazzo Grassi, Βενετία, The Novorossisk Films

   

Αίθουσα Τέχνης ΗΩΣ, Αθήνα, Σχέδια/Βιομορφές

 

2005

Etoile Toy, Florence Dance, Φλωρεντία, The Novorossisk Films

   

Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, Ρέθυμνο

   

Μαραθώνιος Ηλεκτροακουστικής Μουσικής ΕΣΣΗΜ, Ινστιτούτο Γκαίτε, Αθήνα

   

Ευγενίδειο Πλανητάριο, Αθήνα, Rebirth - Εκ Νέου Γέννηση

 

2004

Ελληνικό Περίπτερο 26ης Εικαστικής Μπιεννάλε, Σάο Πάουλο, Βραζιλία,

Territόrio livre

   

Αθήνα by Art, Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνας 2004, Πλατεία Αιγύπτου, Αθήνα

   

Δημοτικό Κολυμβητήριο, Νέο Ψυχικό, Αθήνα

   

Δημοτική Πινακοθήκη Ψυχικού, Αθήνα, Επιπλέον

   

Cheap Art, Αθήνα, Αθήνα Πεκίνο

   

Αποστολή Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, MediaLab, Conte Duque, ARCO Madrid, Personal Cinema

   

medi@terra 6th international art + technology testival, Αθήνα, From Text to Hypertext

   

Φούρνος, Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό, Αθήνα, Hybrid Nights

   

Μουσικές του Κόσμου, Μαραθώνιος ηλεκτροακουστικής μουσικής ΕΣΣΗΜ, Ινστιτούτο

Γκαίτε, Αθήνα

   

Συναυλία Ηλεκτροακουστικής Μουσικής της Ελληνικής Ένωσης Μουσουργών, Ινστιτούτο Γκαίτε, Αθήνα

   

Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, Κέρκυρα

   

Μεταπτυχιακό Ανωτάτης Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα Διπλωματική Νίκης Καποκάκη

 

2003

Κουρσούμ Τζαμί, Τρίκαλα , Βορειοδυτικά Μονοπάτια

   

49. Internationale Kurzfilmtage, Oberhausen

   

Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, μαραθώνιος ηλεκτροακουστικής μουσικής, Πλατεία Μοναστηρακίου, Αθήνα

   

Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, Κέρκυρα

   

Forum 2003, Art Box, Θεσσαλονίκη, Personal Cinema

 

2002

Χώρος Σύγχρονης Τέχνης Statement, Αθήνα

 

2001

Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ, Μαρίνα Τροκαντερό Παλαιού Φαλήρου, Αθήνα, Το Πλήρωμα Ενός Άλλου Χρόνου

   

medi@terra 2001, Λαύριο, De-globalizing / Re-globalizing

 

2000

KŸnslerhaus Ahrenshoop, Tag der Offenen TŸr

   

Unerhšrte Musik, BKA Berlin, Vortrag †ber Nichts

   

Γερμανικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Βερολίνο, Εργαστήιο AFI Musik-Architektur

   

Αίθουσα Συναυλιών HdK, Βερολίνο, Εργαστήριο AFI Musik-Architektur

   

Kryptonale VI, Kleiner Wasserspeicher, Berlin

 

1999

EASA, Ευρωπαϊκό Συνέδριο Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, Καπναποθήκες Καβάλας, Sounding Spaces Workshop

   

SFB Musik der Gegenwart, Ensemble Mosaik Von Wegen

 

1998

Unerhšrte Musik, BKA Berlin, D

   

ΑΦΗ: Μουσική Π Αρχιτεκτονική, Σειρά Εκδηλώσεων, Σχολή Καλών Τεχνών Βερολίνου

 

1997

Δράμα, Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

   

Κρατικό Ωδείο, Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα

   

SFB Klanggalerie Berlin, Senza Fine Berlin

 

1996

Akademie der KŸnste, KŸnstlerhof Buch

   

Neue Musik im Foyer

   

Δράμα, Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

 

1995

Institut fŸr Neue Musik der HdK Berlin

 

1994

DarmstŠdter Ferienkurse fŸr Neue Musik, Darmstadt sound diffusion algorithms with Max

 

1986

Αθήνα, Καλαμάτα, Χίος και Κρήτη: Περιοδεία με την πιανιστική τάξη της Ντόρας Μπακοπούλου

     

Ηλεκτροακουστικές Εγκαταστάσεις σε Δημόσιους Χώρους

2005

wheeled brazilian complex, ταράτσα Ινστιτούτου Γκαίτε, Αθήνα

   

Αναγέννηση Απο Κωδικοποίηση (Rebirth De Chiffre), προσομοίωση του ηλιακού συστήματος, Ευγενίδιο Πλανητάριο

 

2004

Το Δώρο της Αθηνάς, πολυδίαυλος ηλεκτροακουστικός μουσικός ελαιώνας στην πλατεία Αιγύπτου

   

Αθήνα Πεκίνο, ηλεκτροακουστική μουαική εγκατάσταση ελληνικού περιπτέρου, 26η Biennale Sao Paulo

 

2003

Σπουδές Χώρου και Χρόνου, αίθριο και ανοικτή ταράτσα του Ινστιτούτου Γκαίτε, Αθήνα

 

2001

Το Μαύρο Κουτί της Επικοινωνίας, μουσικός περίπατος στα μηχανοστάσια του Θωρηκτού Αβέρωφ

 

1996

Waiting for News, διαδραστικό δίκτυο HTML με παρασιτικά αρχεία MIDI,

Whole Earth 'lectronic Link

     

Συναυλιακή Ηλεκτροακουστική Μουσική

2005

eusebius fm florestan, 8δίαυλος εγγεγραμμένος ψηφιακός ήχος 24/96

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 8-10-05 Ηλεκτροακουστικός Μαραθώνιος ΕΣΣΗΜ, Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών)

   

La Floresta, Υδροαιολική Μουσική σε ανοικτή πλατεία, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πιάνο και σαξόφωνο

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 1-8-05 Φεστιβάλ Σύμης, Σύμη)

 

2003

In Memoriam John Corbidge (ημέρες του Οκτώβρη 2003 στην Αθήνα),

8δίαυλος ψηφιακός ήχος 48/24

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 15-11-03 Ηλεκτροακουστικός Μαραθώνιος ΕΣΣΗΜ,

Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών)

   

Έρμες-Διασταυρώσεις-Τα Παράσιτα της Μνημοσύνης, 8δίαυλος ψηφιακός ήχος 48/24

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 26-10-03 Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής,

Κέρκυρα)

 

2000

Τέσσερεις Σπουδές Χώρου και Χρόνου, στερεοφωνικός ψηφιακός ήχος 44/16

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 12-7-00, Γερμανικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Βερολίνο)

   

Αστάρτη στη Σκάλα των Ιχθύων, για ψηφιακό στερεοφωνικό ήχο 44/16, βίντεο (Γωγώ Παντουβάκη) και φλάουτο με ράμφος

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 26-7-00, Unerhšrte Musik, BKA, Βερολίνο, Katja Reiser, φλάουτο)

   

Astarte an der Aare, για ψηφιακό στερεοφωνικό ήχο 44/16, 2 videos και

κλαρινέττο μπάσσο

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 5-11-00, Moments Musicaux Aarau, Ελβετία, JŸrg Frey, κλαρινέττο μπάσσο)

 

1998

Essere Felice Π Mind Stills, ψηφιακός στερεοφωνικός ήχος 44/16

   

(Α' δημόσια εκτέλεση σαν μουσική της ομώνυμης ταινίας 1998)

 

1994

Narrations GŽometriques Ι-X, Γεωμετρικές Αφηγήσεις, ψηφιακός στερεοφωνικός ήχος 44/16

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 16-8-96, Akademie der KŸnste, KŸnstlerhof Buch)

     

Video Game

2004

Personal Cinema, The Making of Balkan Wars: The Game- Σύνθεση ακουστικής σκηνής, Παραγωγή Ήχου

     

Performances

2000

Αστάρτη στις Θίνες, με ψηφιακό οπτικοακουστικό υλικό του κύκλου της Αστάρτης και σόλο αυτοσχεδιασμό

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 20-6-00, Kunstkaten, Ahrenshoop, ΒΚ, πιάνο)

 

1997

Nullpoint Datapiano, αλγοριθμική περφόρμανς για δύο πιάνα, με τον Celio Vasconcellos

 

1995

Wirings, περφόρμανς με διαδραστικό αλγόριθμο, sampler, και ποίημα του

Γιώργου Σεφέρη

 

1984

Επέμβαση χωρίς Άλλοθι, διονυσιακός μουσικός περίπατος στο κέντρο της

Αθήνας

     

Μουσική για Μικτά Σύνολα

1998

Bravo Juliett - Les Anges Sont Blancs, κουαρτέττο για 4 σαξόφωνα (SATBr)

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 29-4-98, Unerhšrte Musik, BKA, Βερολίνο, κουαρτέττο SousCorps)

 

1997

Αγάπη στον Κρεμνό (Χάρτες της Θεσσαλονίκης) για μικτό σύνολο 12 οργάνων.

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 22-5-97, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Ensemble Mosaik, διεύθυνση Γ.Σφυρίδης)

 

1996

Άπτοντες Ίπτανται, για πιάνο, μαρίμπα, τομτομ και 5 πιάτα με δοξάρι

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 30-6-96, Neue Musik im Foyer, Βερολίνο, σύνολο Tastend, διεύθυνση Β.Κ.)

   

Ναυσιπλοΐα εν Μεταμορφώσει Π Κυκλική Μουσική, αλγοριθμική μουσική για

μεγάλη ορχήστρα

   

(Ανεκτέλεστο, μέρος διπλωματικής, Ιούλιος 1996)

   

ΤΣΟΥΡΟΥ για σοπράνο και εκκλ. όργανο

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 7-9-96, Hohenzollernkirche Berlin, Emi Abo, σοπράνο, Stefan Schuck, εκκλ.όργανο)

 

1995

Fowl, Fish, Beast was flown, was swum, was walkd για Bfl, EH, BCl, Tp, Pos, Vc, Kb

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 28-4-95, Institut fŸr Neue Musik der HdK Berlin, Ensemble Modern Frankfurt, O.Dejours)

 

1994

Ταυτολογικές Αφηγήσεις για 12 σαξόφωνα (αλγοριθμική μουσική)

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 9-7-94, Institut fŸr Neue Musik, Saxophonensemble der HdK, διευθ.Β.Κ.)

 

1993

Τέσσερα Μικρά Κομμάτια για Φλάουτο και Πιάνο

   

(Α' δημόσια εκτέλεση 20-6-93, Neue Musik im Foyer, Esther Ibekken, Fl, Akiko Yamashita, P)

     

Μουσική με Μεταβλητή Κατανομή Οργάνων/Ηχητικών Πηγών

2000

Astarte, για στερεοφωνικό ηλεκτροακουστικό ήχο 44/16, 2 videos και σόλο όργανο

 

1998

Amour Fou, ψηφιακό αρχείο MIDI, αφηρημένη αλγοριθμική χορευτική σύνθεση

 

1994

Waiting for News, ψηφιακά αρχεία MIDI, αφηρημένες αλγοριθμικές χορευτικές συνθέσεις

     

Συνεργασίες με Εικαστικούς Καλλιτέχνες

2005

Ο Κήπος, Performance με χορωδία και 3 διαδραστικούς αλγορίθμους Max/MSP/Cyclops, Γιάννης Μελανίτης

   

Ομάδα Rebirth

 

2004

Αθήνα Πεκίνο, του Χ.Κοντοσφύρη με τους Παναγιώτη Μποσνάκη, ποιητή και Ορέστη Δαβία, βοτανολόγο

   

Το Δώρο της Αθηνάς, ηλεκτροακουστικός μουσικός ελαιώνας, με τη Σία Κυριακάκος

   

Ιστορίες της Μπλέ Ώρας, υποβρύχια ηλεκτροακουστική εγκατάσταση, με τον Κώστα Ιωαννίδη

   

Αγάπη Πλάνη, γλυπτό με ήχο, με τον Κορνήλιο Γραμμένο

   

The Making of Balkan Wars, έκθεση και video game, με την ομάδα Personal Cinema

   

ΙΟΣ (Γράμμα προς ένα Αγέννητο Παιδί), με την ομάδα ΙΟΣ

   

Long Time Gone, με τον video artist Morgan Showalter

 

2003

Εγώ, είναι ένας Άλλος, εγκατάσταση με πολυθρόνα, προβολή και 4κάναλο ήχο, με τη Νίκη Καποκάκη

   

Προμηθέας, τεχνιτή κραυγή για τη διαδραστική περφόρμανς με ρομπότ του Γιάννη Μελανίτη

 

2002

Εσωτερικό, εγκατάσταση σε σκοτεινό δωμάτιο με μαξιλάρι και 8 ηχητικούς διαύλους, με την Νίκη Καποκάκη

     

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

2004

Personal Cinema, The Making of Balkan Wars:

 

1997

Senza Fine, Studio fŸr Elektroakustische Musik der TU Berlin

 

1994

Renga I-VII, Studio fŸr Elektroakustische Musik der TU Berlin

     

Ηχητικές Μπάντες Πειραματικού Κινηματογράφου και Video

   

Ι. Ταινίες Πειραματικού Ντοκυμαντέρ

2005

The Novorossisk Films, βίντεο Π.Μπούτος, DV

   

Χρώματα του Μέτς, βίντεο Γ.Παντουβάκη, DV

 

2004

Long Time Gone, σκηνοθεσία Morgan Showalter, DV

 

2002

Η Ζωή μιας Χελώνας στη Μέση Ανατολή, σκηνοθεσία Felice Wonnenberg 16mm/DV

   

Παγίδα για Γαζέλλες, σκηνοθεσία Felice Wonnenberg, 16mm/DV

 

2001

Στην Άκρη του Κύκνου, σκηνοθεσία Felice Wonnenberg, 16mm/DV

 

2000

Topolo, κάμερα/σκηνοθεσία Antonio Panetta, 16mm

 

1998

Essere Felice Π Mind Stills, 16mm Α' μορφή, κάμερα και σκηνοθεσία των F.Wonnenberg και Antonio Panetta

II. Τηλεντοκυμαντέρ

1998

Το Γύρισμα της Σιωπής (Για την "Αιωνιότητα και Μια Μέρα") του Θ.Αγγελλόπουλου, σκην. Γ.Φωτόπουλος

ΙΙI.Ταινίες Πλοκής

2005

Η Ιστορία της Κατάκτησης του Διαστήματος, σκηνοθεσία Στέφανος Μονδέλος, DV

 

1999

Virjule - Das Innere Berlin, ταινία 3d animation/compositing 35mm, σενάριο και σκηνοθεσία Max Zeitler

 

1998

Staub/Σκόνη, 35mm, σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργης Φωτόπουλος

 

1995

Λιποτάκτες, 35mm σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργης Φωτόπουλος

     

Ηχοσύνθεση / Sound Design

2004

Long Time Gone, Morgan Showalter

   

Personal Cinema, The Making of Balkan Wars: The Game

 

1999

Virjule, Das Innere Berlin, Max Zeitler, Μουσική, Διεύθυνση Παραγωγής Ήχου

 

1997

Casting, Γιώργης Φωτόπουλος

     

Επιμέλεια / Διοργάνωση

2003

Ηλεκτροακουστικός Μαραθώνιος Ημέρας Μουσικής Μοναστηράκι, επιμέλεια προγραμματισμού και ήχου

   

Ηλεκτροακουστική συναυλία της Ένωσης Ελληνων Μουσουργών στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Επιμέλεια Ήχου

   

Μαραθώνιος Ηλεκτροακουστικής Μουσικής ΕΣΣΗΜ Αμφιθέατρο Γκαίτε, επιμέλεια προγραμματισμού και ήχου

 

2002

10 Συναντήσεις Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, σύλληψη-επιμέλεια-διοργάνωση-παρουσίαση

 

2001

Συνδιοργανωτής 1ου Συμποσίου Μουσικής Έρευνας, Αμφιθέατρο ΥΠΠΟ, Αθήνα

 

2000

Σύσταση της Εταιρείας ΕΙΧΩΝ για την υποστήριξη της πειραματικής μουσικής με έδρα την Αθήνα.

 

1997

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του συνόλου σύγχρονης μουσικής Mosaik, Βερολίνο (ως το 1999)

     

Προτάσεις

2001

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, 17 Διαδρομές, Πλαίσιο πειραματικών δρώμενων με τοπικές διαχρονικές ιδέες

     

Διακρίσεις και Υποτροφίες

2003

"Η Ζωή μιας Χελώνας στη Μέση Ανατολή" 49. Internationale Kurzfilmtage Oberhausen, βραβείο 3sat

 

2002

Υποστήριξη Ιδρύματος Μιχελή για τη σύνθεση μουσικής της ταινίας Παγίδα για Γαζέλλες

 

2001

Υποστήριξη Ιδρύματος Μιχελή για την πραγματοποίηση της εγκατάστασης στο Θωρηκτό Αβέρωφ

 

2000

Υποτροφία διαμονής Deutscher Kulturfonds, διαμονή εργασίας στο KŸnstlerhaus Ahrenshoop

 

1998

Υποτροφία διαμονής Elektroakustisches Studio der Akademie der KŸnste, Βερολίνο

     

Διαλέξεις, Διδασκαλία

2006

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Μεταπτυχιακό Πρόγ. Ψηφιακές Μορφές, διδασκαλία σύνθεσης και αισθητικής του ψηφιακού ήχου

 

2005

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Μεταπτυχιακό, Εγγενή Αισθητικά Γνωρίσματα του Ψηφιακού Ήχου

   

Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συμπόσιο Ιάννης Ξενάκης, στρογγυλό τραπέζι

   

Ηλεκτροακουστικό Εργαστήριο ΕΙΧΩΝ, Ψηφιακή σύνθεση ήχου και διάδρασης μέσω Max/MSP, εργαστήριο

 

2004

Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, Συνέργεια των Αισθητικών Μέσων στο έργο Αθήνα-Πεκίνο

   

Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, Κέρκυρα

 

1999

Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής, Αθήνα

   

Sounding Spaces, European Association for Students of Architecture, Καβάλα

 

1998

Σύσταση Εργαστήριου Μουσικής Π Αρχιτεκτονικής και διδασκαλία, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Βερολίνο

 

1997

Σεμινάριο ανάλυσης έργων Ξενάκη, Μουσική Ακαδημία, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Βερολίνο

   

Ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου, θεωρίας, σύνθεσης και γλώσσας Max

   

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμ. Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Η Φερμάτα και το Χάος στην Πρώτη Συμφωνία του Μάλερ

   

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Μουσική Τοπογραφία

   

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμ. Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Πλοηγήσιμη Μουσική

     

Μέλος

 

Deutsche Gesellschaft fŸr Elektroakustische Musik 1994-2000

   

International Computer Music Association 1996-98

   

Ελληνικός Σύλλογος Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (Ιδρυτικό Μέλος)

   

Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής 1998-

   

Εταιρεία Ειχών για την υποστήριξη της πειραματικής μουσικής (Ιδρυτικό Μέλος)

   

Personal Cinema

     

Επιλεγμένη Βιβλιογραφία

2004

26η Διεθνής Εικαστική Μπιεννάλε Σάο Πάολο, κατάλογος ελληνικού περιπτέρου, ΥΠΠΟ 2004

     
 

2000

Komposition Π Konstruktion, μουσική-αρχιτεκτονική, UdK Berlin, Edition Wolke 2000

   

online στη διεύθυνση http://194.94.110.171:8080/proj/1999_00/tono_team/frameset.html

 

 

nice-music.org

 

 

επικοινωνία